smârdar
Rhododendron kotschyi în Carpaţii României
Smârdarul sau Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi syn. Rh. myrtifolium) este o plantă originară din Balcani. În România se găseşte în Carpaţi. Face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaia, Caucaz, Carpaţi până în Munţii Alpi şi Pirinei.
Descriere
Arbuşti pitici de smârdar în floare pe culmile munţilor Iezer-Păpuşa în Carpaţii Meridionali
Smârdarul, aşa cum este denumit popular bujorul de munte, creşte spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care creşte în condiţii climaterice şi de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumuseţea florilor sale - care emană un miros şi o aromă asemănatoare vişinelor - şi care apar de obicei pe la sfârşitul lunii iunie şi la începutul lunii iulie, şi raritatea sa, face ca smârdarul să fie o plantă ocrotită şi protejată ca atare în perimetrul Parcului Naţional Bucegi. Smârdarul este peren şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului.
Smârdarul face parte din familia Ericaceae şi în ciuda numelui alternativ de "bujor de munte", nu trebuie confundat cu bujorul propriu-zis (Paeonia officinalis) care face parte dintr-o altă familie botanică, respectiv cea a Ranunculaceelor. Un alt nume popular este cel de "cocozar".
Proprietăţi terapeutice
Florile smârdarului au proprietăţi tămăduitoare pentru numeroase afecţiuni, facând din acesta un adevărat panaceu. Ele sunt mucilaginoase şi conţin aminoacizi esenţiali. Alţi componenţi activi sunt cristalele microsublimate şi polifenolii. Din florile sale, aidoma petalelor trandafirului se prepară siropuri, dulceaţă şi ceaiuri medicinale. Smârdarul a fost pus in evidenţă şi clasificat pentru prima oara de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866), şi deasemenea de maghiarul Lájos von Simonkai (1851-1910).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu